Een hangende
mikrofoon
voor de mond
en dus de
armen vrij,
Annabel Lamb
op zoek naar kracht...


Foto: Hans Arne Nakrem

Gent - De Belgische première van Annabel Lamb, donderdagavond in zaal Vooruit te Gent, is niet echt de bevestiging geworden van het grote talent van die 28-jarige Engelse, vrijgevochten vrouw. De kwaliteit van het geluid was echter het grootste euvel.

Annabel Lamb heeft zich gevestigd met een warme, emotionele stem waarmee ze indringende verhalen zingt op twee elpees. Maar live verdronk die stem in een overtrokken totaal-sound, alsof er konstant overgemoduleerd werd. Ter hoogte van de geluidstafel waar de klank nochtans wordt geregeld, was ze zelfs amper te begrijpen in haar aankondigingen tussen de nummers door.

Vooruit is een moeilijke zaal voor rockkoncerten, maar ervaren geluidsmensen moeten haar toch onder kontrole kunnen krijgen. In het verleden is al gebleken dat je er beter niet te hard kan spelen, maar de begeleiders van Annabel Lamb begingen een fout door het volume steeds op te drijven. En dan botst dat daar in die zaal aan alle kanten.

Jammer, want het publiek was opgekomen en stond klaar om de première mee te maken. Over entoesiaste reakties heeft Annabel Lamb niet te klagen gehad. Elk nummer werd herkend en in dank aanvaard. En zij zelf genoot ervan.

Toch blijkt Annabel Lamb op het podium nog op zoek naar een persoonlijkheid. Ze maakt gebruik van een microfoon die voor haar mond hangt - de nieuwe stijl - en heeft dus haar armen vrij. Maar ze weet nog niet heel goed wat ermee aan te vangen. En in die zin leek ze wel een beetje verloren te lopen temidden het te harde geluidsdecor. Wie vooral een aangrijpend koncert had verwacht, is van een wat koude koncerttocht teruggekeerd. Voorlopig houden we het dus bij de platen van Annabel Lamb.

Dirk Dauw